Wednesday, December 21, 2011

Buku Merah

asal2nya taknak bukak buku merah. lepas dgr macam2 org kata, then bukak jugak la. bulan lepas. tp buku merah uia. igtkan itu saje la. sbb mmg planning awal2 nk deliver kat private. tp lepas ditakut2kan oleh kakak aku, dan ramai org lain, derang suh bukak buku merah gomen clinic. okeh. meaning sebulan 3tempat la nk kene check up. hah gile ko?

tergerak nk check up kat klinik kesihatan gombak setia. pegi la pagik tadik kul 11.30. sekalik die suh balik datang balik kul 2ptg. ok, datang la balik. walla, lamanyaaaaa... kene pulak ade kecemasan, ada plak kakak ni bleeding, nk terberanak. makin terkejut la nurse2 kat stu sume. makin lambat la procedure itu berlaku.

dijadikan cerita, MD kat situ adalah kawan lama time skolah rendah dlu. hoho. kurang la sikit perasaan cemas. ok, aku mmg cemas bile kat clinic or hospital sejak ectopic dlu.

awalnya, ade sikit discrepancy dlm pengiraan minggu sekarang. yela, mcm awal2 dlu la. dr masitah kate br 8minggu padahal dah 10minggu. camtu la. so kalo ikut calculation nurse, aku br 14 minggu. ehhh, kan dah nk masuk 17minggu jumaat nih. nurse kate takpe, tunggu doc scan lain.

pastu, bile doc scan, confirm 16w 5days. heh, told you. tp utk confirmation, doc suh datang lagk 2minggu utk scan lagik skalik. okeh. baikkk. pastu since tak igat tarikh akhir period. tho actually aku igt, tp nurse kate, tak bole pakai. aku pun pelik. sbbnye last period tu, sbaner tak period pun. cuma macam implementation bleeding. weird to the max. tah, tatau jugak.

owh, the sticker on the reb book is green. due to ectopic dan tak ingat tarikh tu.

ok, anda punye sticker kaler ape?

11 comments:

  1. stiker saya pun ijau. sebab ectopic jugakkk...huuuu..sakeeettt..
    ectopic ble S?

    ReplyDelete
  2. kite ijau juge..tp xtahu pe maksudnye..teruk sungguh! hehe..lgpon i g skali je cek up kt gomen tu..pastu yg len sume wat kt klinik panel je..

    ReplyDelete
  3. fieza: yellow lagik critical sbaner. u kencing manis due to pregnancy or mmg dah ada?

    cahaya: bulan 2 aritu.

    ciksuen: hehe. ijau tu ade kes. kalo putih normal

    ReplyDelete
  4. hehe.. saya punya putih..
    ade makna rupa2nya ye.. tatau nape putih.. tp nnt nk tanya misi kat KK...

    ReplyDelete
  5. implantation bleeding u mean? implementation bleeding apakah pula??

    weh weh kenape kene ade buku merah tu wehh aku tattauu..kalau tak gi gomen apekah risiko2 yg bakal berlaku?

    ReplyDelete
  6. hikari: good for you. white is for normal pregnancy. =)

    jay: igt tak aku punye entry yg ni http://makemeconceived.blogspot.com/2011/08/knock-knock.html aku igt aku period, turn out tu sbaner bukan period. sbb kaler die coklat cair dan kuar sekalik tu je. seperludahan. so aku tatau itu mmg period, or what. so, kiranya maybe itu implementation bleeding. tah, aku pun tatau *garu pala. so nurse kate, senang cite, tatau tarikh last period bile.

    ReplyDelete
  7. owh jay, lupe nk kate, asalnya aku pun tanak bukak buku merah. sbb planning nk deliver kat private. tp ramai nasihatkan bukak, sbb buku ni kita bawak pegi mana2. ibarat ic. meaning that if anything happens, people shall know our condition. kalo check up dekat private, record derang yg pegang, kita takde pegang apa2 record. so, even ko nk beranak private sekalik pun, dinasihatkan bukak jugak buku merah, check up kat gomen.

    bukan ape, bak kata kakak aku, ttibe 36weeks, tengah berjalan2. ko nk terberanak. time tu kat tg malim la kata, takkan nk beranak jugak2 kat ampang puteri? gile? pastu gomen hospital takkan terima if tak ada buku merah. hah. contohnya la

    ReplyDelete
  8. xda color lagi walaupun doctor kt lppkn slalu kata high risk pregnancy

    ReplyDelete
  9. mira: iye xde color lg? ke u tak perasan? normally high risk kaler merah

    ReplyDelete
  10. Aku dari putih,naik pangkat hijau sekarang da kuning due to hypertension.hohoho

    ReplyDelete